Domain transfer işlemi; alan adının kayıtlı olduğu bir firmadan başka bir firmaya aktarılma durumuna denir. Alan adını taşıma işlemi; fiyat, güvenlik ve tek bir merkezden yönetim kolaylığı sağlamak isteyen kullanıcıların başvurduğu bir işlemdir. Bunlara ek olarak; domainin mevcut olduğu firmadan daha iyi koşullar sunan bir firma varsa, kullanıcılar avantajları fazla olan firmaya alan adlarını taşımak isteyebilirler.
Domain transferi sadece bir firmadan başka bir firmaya geçişlerde değil, alan adını başka kişilere devrederken de yapılabilir. Alan adı satıldığında yeni alıcısına transfer edilmesi gerekir. Bu ve diğer durumlarda alan adının uzunluğuna bağlı olarak işlem süresi uzayabilir. Ortalama 12 saat – 3 hafta gibi bir zaman aralığında transfer işlemi gerçekleştirilebilir.
Alan adını taşımak isteyen kullanıcıların birkaç şartı karşılıyor olması gerekir. Karşılanmayan şartlar varsa, domain transferi gerçekleşmez.
Alan Adı Transfer Gerçekleştirme Koşulları Nelerdir?
Alan adını bir başka firmaya taşımayı düşünen bireyler, aşağıdaki şartları karşıladığından emin olmalıdır. Aksi durumda domain transfer işlemleri gerçekleşmez.
- Domain kaydında size ait bulunan iletişim bilgileri güncel ve doğru olmalıdır.
- Yetkilinin mail hesabı ulaşılabilir olmalı.
- Domainin transfer edilmeden önce kayıtlı olduğu firmaya herhangi bir borcu olmamalı.
- “Alan Adı Kilidi” seçeneği kapalı durumda olmalı.
- “Alan Adı Durumu” ibaresi aktif konumda olmalı. Ayrıca “Hırsızlık Koruması”, “Kilit”, “Askıya Alınma” gibi ibareler bulunmamalı.
- Alan adı adresiniz beklemede ya da kilitli durumda olmamalı.
- Adresin transfer edileceği yeni firmadan transfer kodu alınmalı.
- Domainin kaydında yer alan “Gizlilik Koruması” kısmı kapalı olmalı.
- Elinizdeki alan adına işlenmiş olduğu en son kayıt, güncelleme, yenileme ya da aktarım işlemlerinden sonra en az 60 gün geçmiş olmalı.
- Transfer işleminin gerçekleşmesi için yenilenme-bitiş sürelerine en az 10 gün kalmış olması gerekir.
Yukarıdaki şartları karşılamanız durumunda yeni firmanıza başvurarak transfer işlemlerini başlatabilirsiniz.
Domain Transfer İşlemleri Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki şartları sağladığınızdan emin olduğunuzda alan adı transfer süreçlerine başlayabilirsiniz. Alan adı transferi nasıl yapılır, transferde hangi adımlar izlenir? Aşağıdaki yönergeleri sırasıyla gerçekleştirebilirsiniz.
- Mevcut kayıtlı olduğunuz firma adresinden Yönetim Paneli kısmına girin. Domain kilidini kapalı duruma getirin.
- Mevcut kayıtlı olduğunu firmadan transfer kodu isteyin. (Bu kodu isteme firmadan firmaya farklılık gösterebilir. Mail yolu veya manuel olarak kendiniz Yönetim Panelinden oluşturabilirsiniz.)
- Geçiş yapacağınız firmanın transfer destek sayfasını kontrol edin. Gözden kaçırdığınız politikaları varsa inceleyin.
- Geçeceğiniz firmanın web sitesine giderek kendinize ait yeni bir hesap oluşturun.
- Yeni firmaya ait hesabınıza giriş sağladıktan sonra Yönetim Panelinden Domain transfer seçeneğine tıklayın. Karşınıza gelen ilgili alana “www” kısmını girmeden transfer edeceğiniz alan adının tam adresini yazın.
- Eski firmadan alınan transfer kodunu ilgili alana yazın.
- Transfer hizmetini satın almak için sepete ekleyin ve ödeme işlemini gerçekleştirin.
- Eski firmanız transfer onayı için sizi telefonla arayabilir ya da mail yoluyla onayınızı isteyebilir. Onaylama işleminin ardından birkaç gün transfer ayarlarınızın gerçekleşmesini beklemeniz gerekebilir. Bu süreçte web siteniz hala erişilebilir durumda olacaktır.
- Transfer işlemi gerçekleştiğinde, eski firmanızdan servisleri ve abonelikleri iptal edin.
Transfer işlemleri tamamen tamamlandığında yeni firmadaki kontrol panelinde bulunan “Alan Adlarım” kısmından domaininiz ile ilgili tüm yönetim işlemlerini yapabilirsiniz.
Domain Transfer Koruması Nedir?
Alan adı transfer koruması olarak da bilinen Domain transferi koruması; domain adresini başka bir firmaya ya da başka bir yere taşınmasını engelleme amaçlı kullanılır. Domain ismini sağlayan ana şirketin, isim serverında yazılımsal kaynaklı herhangi bir açık olsa dahi, transfer işlemi kilitli olduğu için, kötü niyetli kişilerin bu açığı kullanmaları engellenmiş olur. Bu sayede sahip olunan domainin güvenliği sağlanmış olur.
Transfer korumasını bir örnekle açıklayacak olursak; geçtiğimiz yıllarda yukarıdaki anlatılanlara benzer bir durum Mynet’in başına gelmişti. Mynet script özellikte olmadığı için siteye doğrudan sızılamıyordu. Bunun üzerine Mynet’in alan adının kayıtlı olduğu firmanın bir açığı bulundu. Bu sayede alan adını kendilerine ait bir hosting adresine yönlendirmiş oldular. Siteye giriş yapan kullanıcılar bir hack sayfasıyla karşılaşıyordu. Çok geçmeden saatler içerisinde bu durum Mynet çalışanları tarafından engellenmiş oldu. Alan adı korumasının bu ve benzeri durumları önlemede oldukça etkili olduğunu görmüş oluyoruz.
Ücretsiz Domain Transferleri

Domain transferleri için bazı firmalar politikalarına göre müşterilerinden farklı işlem ücretleri talep edebilmekte. Aslında sundukları hizmetin bir karşılığı olarak da görebilir. Fakat bazı firmalar transfer işlemleri için ücret almamakta. Özellikle ucuz domain transfer hangi sitelerde yapılır diye merak edenler, aşağıdaki örnek firmaları inceleyebilir.
GoDaddy domain transfer hizmetini tercih eden bireyler “com” uzantılı adresler için 188,49 Türk Lirası karşılığında transfer hizmetlerinden faydalanabilirler.
Önerilen yazı: Google Aramadan İçerik Kaldırma Nasıl Yapılır?