Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum! Hiçbir şeyi doğru yapamıyormuş gibi hissettiğinde bütün gün bir fiyasko gibi geliyor. En son ne zaman böyle hissettiğini düşün. Bir süre sonra, enerji eksikliğin azaldı mı? Depresif duyguların sonsuza dek sürmediğini unutmayın, çünkü duygular gelgit gibi davranıp çıkıyor.
Neyse ki, her zaman eylemi geri almak için yapabileceğiniz bir şey vardır. İşleri yoluna koymak için 7 olumlu uygulamadan oluşan bir liste oluşturduk. “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum” gibi düşüncelerin olması doğru oldukları anlamına gelmez. Geçmişin olumsuz düşünce kalıplarını kırmayı öğrenebilirsin.
Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum! Bunu tersine çevirmenin 7 Yolu
- Bir terapiste danışın.
- İlaç kullanıyorsanız doktorunuzla ilaçlar hakkında konuşun.
- Destek için bir arkadaşınıza veya aile üyesine açılın.
1. Odanızıı yeniden düzenleyin.
Bir süredir depresyonda olduğunuzda, odanız veya eviniz sizi artık rahat hissettirmeyebilir. Görsel düşünürler ve estetik fikirli insanlar için, etrafınızdaki alan genellikle zihninizin durumunu yansıtabilir.
Odanızı temizlemek veya yeniden düzenlemek ruh sağlığınızda büyük bir fark yaratabilecek küçük bir görevdir.
Sadece sıkı çalışmanızla gurur duymakla kalmamış, aynı zamanda çevreniz de size karşı, sizin için çalışacaktır.
2. Doğa ile bağlantı kurun.
Bugün yataktan kalktın mı? En son ne zaman mahallende güzel bir yürüyüşe çıktın ve güneşi derinde hissettin?
Vücudunuzu hareket ettirerek ve kendinizden daha büyük bir şeye bağlanarak zihinsel felç duygularınızla savaşabilirsiniz. Doğanın güzelliği olumsuz duyguları yok etmede mükemmel olduğunu unutmayın.
Kendinize doğanın güzelliğini hissetmek için izin verin. Everest Dağı’nda yürüyüş yapmak zorunda değilsiniz, ama evinizin etrafında beş dakikalık bir yürüyüş fark yaratabilir.
3. Duş alın.
Vücutlarımız bizim için çok şey yapar. Vücudunuzdaki her hücre sadece sizin için çalışıyor, beyninizin tam kapasite de çalışmadığını hissetse bile.
Küçük eylemler, bir duş almak, vücudunuzu rahatlatır. Ayrıca zor bir günün ardından sıfırlama tuşu gibi düşünebilir ve basabilirsiniz. Duştan çıktıktan sonra, sadece nefes almak için birkaç dakikanızı ayırın ve ne kadar etkili olduğunu gözlemleyin.
4. Kendinize sorular sorun.
Şu anda kendine sorabileceğin tek soru “Neden bir şey yapamıyorum?” diye mi düşünüyorsun? Bu soruyu tersine çevirmeyi dene ve daha olumlu bir ışıkla yeniden çerçevele.
Hiçbir şey yapamayacağınızı varsayamak yerine kendinize sorun: “Şu anda yapabileceğim tek bir şey beni daha iyi hissettirir mi?” Cevabınız bir yürüyüşe çıkmak ya da bir dondurma yemek olabilir – tamamen size kalmış!
Ya da belki de “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum” diye düşünüyorsundur. “İyi yaptığım bazı şeyler nelerdir?” diye düşünün. Bunları kendinize her gün hatırlatın
5. Yapılacaklar listenizi yeniden oluşturun.
Kendinizi bunalımda ya da sıkışmış hissediyorsanız, yapılacaklar listesi hala orada sizi bekliyor. Görevler zaman içinde birikebilir ve ne kadar küçük olurlarsa olsunlar bunaltıcı hissettirebilir.
Bu görevlere nasıl yaklaştığınızı yeniden düşünün.
Kendinizi karşı esnek olmalısınız ve akıcı bir şekilde çalışmak için kendinize izin verin. İşleri ne zaman bitirdiğin ya da ne kadar başarılı olacağın konusunda kendine bu kadar sert olma. Yararlı bir eylem hiç olmamasından iyidir.
6. Bir arkadaşınızdan yardım isteyin.
Hiçbir şey yapamayacağınızı düşünüyorsanız, sorun değil. Hepsini tek başına yapmak zorunda değilsin. Bir arkadaşınızdan yükünüzü hafifletmesini istemekte utanılacak bir şey yok. Arkadaşlar bunun içindir.
Bir arkadaşınızın yardımını istemek işlerinizin ilerlemesi konusunda daha eğlenceli bir hal alır! Tamamlamak için gereken süre ikiye bölünürken, siz ve arkadaşınız hoşça vakit geçirmiş olursunuz
7. Kendinizi ödüllendirin.
Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri ve davranış bilimleri alanında doçent olan Jennifer Felger. Beyin bölgeleri birbirleriyle iletişim kurmak için dopamin adı verilen bir kimyasal kullanır. Dopamin, neyin ödüllendirici olduğuna ve nasıl elde etmek istediğinize karar vermek için kullanılır. Doçent Felger, bu ödül devresi bölgelerinin anhedonisi olan kişilerde birbirleriyle iyi etkileşime girmeyebileceğini açıklıyor. Ve bu nedenle, bölgeler arasındaki bu zayıflamış iletişim, dengesiz dopamin seviyelerini düşündürmektedir, diyor
Sen yaptın! Bugün yataktan kalktın, bu harika. Güzel, süslü bir fincan çayla veya kahve ile bunu kutlayın.
Bu endişenin üstesinden gelmek çok zor olabilir, bu yüzden kendinle gurur duy. Bir ikramı hak ediyorsun. Küçük görevler için kendinizi ödüllendirmek aptalca değildir – motive edicidir. Beyniniz ödülleri sever ve beyniniz için güzel bir şey yapmak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
Güne Zinde Başlamak Günlük yapılacak olan alışkanlıklar, kişilerin güne zinde başlamak ve günün geri kalanının daha verimli geçmesini sağlamak için bu yöntemleri deneyebilir…
Güne Zinde Başlamak İçin 10 Etkili Yol