Kişisel Gelişim Nasıl Olmalı?

Kişisel Gelişim Nasıl Olmalı? İnsanlar doğdukları günden beri fiziksel ve mental açıdan gelişim süreci içindedirler. Fiziksel gelişimin gerçekleşebilmesi için gereken besinler, egzersizler gibi mental açıdan gelişebilmek için çevresel faktörlerden etkilenmek, deneyimlerden yararlanmakla birlikte Kişisel Gelişim pratikleri edinmek gerekir. Bu pratiklerin insan yaşamında kişiye, diğer insanlarla ilişkileri, aile yaşamı, iş hayatı ve eğitim hayatında hayli getiri sağladığı deneyimlenmiştir.

Kişilik ve Gelişim İlişkisi

Sosyal bir varlık olarak insan içinde bulunduğu toplumu etkiler ve ondan etkilenir. Çocukluğundan itibaren gözlemleri, deneyimleri, ilişki içerisinde olduğu diğer insanlarla iletişim dinamikleri ile gelişen kişilik özellikleri başta insanın şahsi yaşam kalitesini etkilemektedir. Boy, kilo, zihin gibi gelişimler kişiliğin gelişmesinin farklı bir boyutunu etkiler. Elbette psikolojik durumlar gelişimi etkileyen önemli unsurlardandır.

Kişisel Gelişimi Etkileyen Unsurlar

  • Aile
  • Eğitim
  • Sosyal çevre
  • Ekonomik yeti
  • Fiziksel özellikler
  • Psikoloji

kisisel gelisim nasil olmali 2

Kişisel Gelişim İhtiyacı

İnsanlar kendilerini, özgüvensiz hissettiğinde, diğer insanlarla ilişkilerinde sorunlar yaşadığında, kendini ifade edemediğini düşündüğünde, kişisel gelişim ihtiyacı duyar. Çoğu zaman bunun farkına varmaz ya da varmakta gecikir. Bu farkında olmayış ve gecikmenin zorlu psikolojik dezavantajlar yaratması olasıdır. Yaşadığımız kişisel gelişim yetersizliğinin erken farkına varmak için çeşitli yöntemler uygulanmalıdır. İlişkilerde kendine odaklanmak, özgüven sınaması yapmak gibi. Farkındalık çözüme ulaşmada en büyük adımdır ve başlangıcı sağlam yapmanıza sebep olur. Farkında olduğunuz yetersizliklerinizin üzerine gidebilir onları yok edebilirsiniz.

Kişisel Gelişim Nasıl Olmalıdır

Kişisel gelişiminizdeki yetersizliği fark ettiyseniz, hemen bu yetersizlikleri olumsuz değerlendirme yoluna gitmemelisiniz. Hayatın bir okul olduğunu ve kişilik gelişiminizin geçmeniz gereken bir ders olduğunu düşünmek yerine, seçmeli bir ders olduğunu ve eğitirken eğlenmek ilkesine tutunmalısınız. Belirlediğiniz yetersizliklerinizin üzerine gitmek yerine onlar hakkında bilgi edinip, okumalar yapmalısınız. Fakat tek bir yazara takılı kalıp her dediğini yapmaya çalışmamalı, okuduklarınızı değerlendirmeli başka kaynaklara da başvurmalısınız. Bunu kendiniz için yaptığınızı, hayatınızdaki en değerli kişinin kendiniz olduğunu unutmadan bizzat şahsınızın yararına uğraş verdiğinizi unutmamalısınız. Kendinizi önemseyerek dünyada bir yere sahip olacağınızı ve diğer insanlara vereceğiniz değerin kendinize verdiğiniz değerden besleneceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Doğru Kişisel Gelişim

Kendi kişiliğinizle alakalı doğru tespitlere vardığınızda, bu tespitlerle ilgili doğru okumaları ve uygulamaları yaparak başlangıç noktanızdan kilometrelerce uzaklaşabilirsiniz. Pes etmemeli, sabretmeli ve uğraşlarınızın sonucunu görmek için acele etmemelisiniz. Sonuç aldığınızda yarım bırakmamalı devam etmeli ve üzerine koyarak gelişime devam etmelisiniz. Kalıcı sonuçlarla kendinizle iletişiminiz, ailenizle, arkadaşlarınızla iletişiminiz gözle görülür değişimler geçirecektir. Bu süreçte değiştiğinizi iddia edenler ve size engel olacak davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tür davranışlara aldırış etmemeli ve hoş karşılamalısınız. Çünkü öfke kişisel gelişimi en fazla olumsuz etkileyen duygu durumudur. Kendinize olan güveninizin katlanarak artacağı kişisel gelişim sürecinde okumaları yol arkadaşı edinmeli, bilimsel altyapısı olmayan önerileri dikkate almamalısınız. Güven sizin için kişisel gelişimin en temeli olacaktır.

Kişisel Gelişim Uzmanı Nasıl Olunur?​

İlk olarak kişisel gelişim, insan kişiliğinin iyileştirilmesinin bir sonucu olarak değerli olduğu ve amaçlı bir süreçtir. Kişisel Gelişim, bir kişinin potansiyelini oluşturmayı amaçlamaktadır. Potansiyel ise, bir kişinin belirlenmiş bir hedefe ulaşmak için uygulayabileceği bir dizi birikmiş beceri, yetenek ve bilgidir.

Kişisel gelişim uzmanı, teknolojinin yardımıyla kişinin kendine olan sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olan ve hedeflere, etkinliğe, kaliteye ulaşmada etkinliği arttırmaya yardımcı olan danışmandır.

Kişisel Gelişim Eğitimi​

Bir kişinin kişisel niteliklerinin geliştirilmesine katkıda bulunan grup ya da bireysel derslerdir. Bu nitelikler genel olarak bireyin daha fazla başarısına odaklanır. Yani belirli araştırmalar sayesinde, kişi karakterinin istenmeyen özelliklerinden tamamen kurtulabilir ve bunları olumlu olanlar ile değiştirebilir. Ayrıca bu eğitimler sırasında birey her türlü olumsuz düşünce ve karmaşadan kurtulur. Bu sayede kişiliğini yeni bir düzeye taşır.  (Kişisel Gelişim Eğitimi Ne Demek?)

Kişisel Gelişim Uzmanlarının Kişisel Nitelikleri​

  • Yüksek genel ve duygusal zeka​
  • İnsanlar ile iletişim kurma ve etkileşim kurma yeteneği​
  • Aktif yaşam pozisyonu​
  • Dikkatli dinleme ve karşısındaki kişiyi duyma yeteneği​
  • Sorumluluk​
  • Gözlem​
  • Duygusal stabilite​
  • İyimserlik ve kendine güveni​
  • Yaratıcılık​
  • Yöneticiler ve iş insanlarının karşılaştığı en yaygın zorlukları aşma yeteneği​
  • Kişisel Gelişim Uzmanı ile Psikoterapi Arasındaki Fark​

Kişisel gelişim uzmanlığı ile psikoterapi arasındaki temel farkları anlamak önemlidir. İlk kavram daha çok gerçek olaylar ile ilgilidir. İstenen hedeflere giden bir yol bulmayı amaçlamaktadır. İkincisi ise geçmiş olayların, acı veren hatıraların, travmaların analizidir. Kısacası kişisel gelişim uzmanlarının geçmiş ile ilgisi yoktur. Daha çok geleceğe odaklanmasıdır.

Kişisel Gelişim Uzmanına Kimin İhtiyacı Vardır?​

Günümüzde çeşitli alanlarda kişisel gelişim uzmanına ihtiyaç duyulur. Örneğin; iş koçluğu, yaşam koçluğu, profesyonel koçluk gibi. Bu alanların her biri, kendi alanındaki belirli sorunları çözmeyi amaçlamaktadır.

Kişisel gelişim uzmanına kimler ihtiyaç duyar? Belirli bir amacı olan her kişi kişisel gelişim uzmanına ihtiyaç duyar.

Kişisel Gelişim Uzmanı Olmak İçin Şartlar Nelerdir?​

İnsanı odak noktası haline getiren alınan eğitimler kapsamında eğitim alanlar kişisel gelişim uzmanı olabilir. Üniversitelerin psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerini okumuş olmaları gerekmektedir.

Kişisel Gelişim Uzmanlarının Sağladıkları​

  • Hayatınızda meydana gelen olayları, süreçleri ve sonuçları net bir şekilde anlayabileceksiniz.​
  • Kendinize ve güçlü yönlerinize güven kazanacaksınız.​
  • Her yönden kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi öğreneceksiniz.​
  • Çalışmak ve hedeflerinizi belirlemek açısından daha verimli olacaksınız.​
  • Gelecekteki eylemler için başarılı stratejiler elde edeceksiniz.​
  • Amaçlanan hedefe doğru ilerlemek için bireysel güç alacaksınız.​
  • Gelecekte huzur ve güven, manevi gelişim açısından bir keskinlik ve güvenlik duygusu bulacaksınız.​
  • En önemlisi ise, zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olacak, ayrıca aile hayatında gönül rahatlığı kazanacaksınız.​
  • Kişisel Gelişim Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimler Alınmalıdır?​

İlk olarak dünyaca ünlü ve bilenen uzmanlar tarafından kaleme alınmış kitapları okumak, mesleki gelişim konusunda büyük katkıda bulunur. Ayrıca Hipnoz ve Eğitici Eğitmenliği, Öğrenci Koçluğu, Koçluk Eğitimleri ve Farkındalık Seminerleri gibi birçok sertifika programlarına dahil olabilirsiniz.

NLP Tekniklerini öğrenerek zihnin yeniden programlanması, beden ve zihin uyumu konularda bilgi edinerek bu konularda da gelişim sağlayabilirsiniz.