Gaziantep Araban Akkoç Köyü

Gaziantep Araban Akkoç Köyü: Türkiye’nin Gaziantep ilinin Araban ilçesinde Akkoç adında bir köy bulunmaktadır. Köy çiftçilik, hayvancılık ve tarım ile geçimini sağlamaktadır. Köyde, özellikle fıstık üretimi el sanatları ve dokuma ürünleri üretimi yapılmaktadır. Köyün nüfusu 2019 verilerine görü 124‘tür. Köy, Gaziantep ilinin güney bölgesinde Araban ilçesinin ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Gaziantep merkezine 77km Araban ilçesine ise 7km mesafede bulunmaktadır. Bu köy 2012 yılında çıkan yasa değişikliğinden sonra mahalle olmuştur.

Gaziantep Araban Akkoç Köyü: Köyün güneyinde Yukarı Karavaiz, batısında Gökçepayam köyü, doğusunda Akbudak köyü, kuzeyinde ise Çakallı köyleri bulunmaktadır. Köyde yeterli sayıda öğrenci olmadığı için maalesef köy okulu kapalıdır.

Gaziantep Akkoç Köyü Genel Bilgiler

  • Bağlı Olunan İl: GAZİANTEP
  • Bağlı Olunan İlçe Adı: ARABAN
  • Toplam Nüfusu: 124
  • Erkek Nüfusu: 65
  • Kadın Nüfusu: 59
  • Enlem – Boylam: 37.47°N, 37.80°E
  • Köy Muhtarı: Mustafa Korkmaz
  • 1917 Mandollu [Kürtçe/Türkçe Mendub Alili”]
  • Türkmen yerleşimi
  • Mandollu aşireti Rişvanların bir soyudur.
  • Mandollular(Mendubali) Rişvan aşiretinin Türkmen kökenli kollarından birisidir.
  • 17.yüzyılda Halep kazasında oldukça popüler bir aşiret olmak ile ünlüydüler. Sünni-Hanefi Türkmen yerleşimlerindendir.
  • Koord: 37° 28′ 29” D, 37° 48′ 0” K
  • Köyün resmi facebbok sayfası: Facebook

Gaziantep Araban Akkoç Köyü

Bu köy gerçekten çile ve acılar ile büyüyen bir köyümüz. 1990’lı yıllarda içecek bir damla su bulamayan köy halkı kuyu ve sarınç suları ile hayatta kalma mücadelesi vermiştir. Köylüler için ekonomik olarak zorlu bir durum oluştu. 90lı yıllarda yetersiz sağlık hizmetleri ve eğitim imkanları çok kısıtlıydı , bu da köylülerin yaşam koşullarını zorlaştırarak zirveye çıkarmıştır. O Dönemin muhtarı İbrahib Yılmaz Bey‘in etkin ve kararlı mücadelesi ve köy halkının yek vücut olması önlerindeki tüm engelleri kaldırmıştır. 90’lı yıllarda köyün nüfusu 400 civarında idi,  Bu yıllarda Türkiye genelinde birçok köyde nüfus azalmıştır. Köylerde nüfus azalması, köylerin ekonomik ve sosyal yaşamını da etkilemiştir. Özellikle köylerde yaşayan insanların sayısı azaldıkça, Akkoç köyünün ekonomik gücü düşmüştür.

Akkoç /Mendollu köyünde de güzellikler çok çeşitlidir ve bu güzellikler köyün yerleşim yeri, insanlarının ve doğal çevrenin belirli özellikleri ile taçlanmıştır . Doğal manzaralar, tarım alanları kültürel değerler akkoç köyünde göze çarpan fevkalede güzelliklerdir. Köyde bulunan çeşitli bitki türleri ve çiçekler ile oluşan doğal bitki örtüsü köydeki güzellikler arasında sayılabilir.

Akkoç köyünün insanları: Köyde yaşayan insanların sıcakkanlılıkları ve misafirperverliği köydeki güzellikler arasında en önemli etkendir. Örnek verecek olursak karnınız acıktığında Eski muhtar Zahittin Koca‘nın evine misafir olabilirsiniz. Köyde yaşayan insanlar genellikle misafirperverdir ve yabancıları ikram etmekten memnuniyet duyarlar. Köyde yapılan yemekler genellikle ev yapımı ve doğal malzemelerden yapılır. Bu nedenle, köyde yapılan yemekler çok lezzetlidir ve köyde yaşayan insanların yemeği paylaşması sizi memnun edecektir.  Zahittin Koca Bu köy senin verdiğin emekleri asla unutmayacaktır.

Köyde yapılan yemeklerin yanı sıra, köyde yaşayan insanların sıcakkanlılıkları ve misafirperverliği de sizi memnun edecektir. Köyde kalmak, doğal çevre, kültürel değerler ve insanlarla iç içe olma imkanı sağlar . Örnek canınız bir bardak çay istediğinde hemen köyün batı girişinde bulunan Hacılo‘nun evine misafir olabilirsiniz. Köyde çay içmek, paylaşma kültürünün bir parçasıdır ve köyde yaşayan insanlar tarafından sıklıkla yapılır. Köyde çay içmek, insanlar arasında sohbet etmek, dostluklarını pekiştirmek ve zaman geçirmek için kullanılan bir aktivitedir. Ayrıca, köyde çay içmek sizin köyde yaşayan insanlarla daha iyi tanışmanıza ve köyün kültürünü ve yaşam tarzını daha iyi anlamanıza olanak tanır. Hacılo Emmi Allah sana uzun ömürler versin.

Akkoç / Mendollu köyü hakkında bilgi almak için köyün muhtarı Mustafa Korkmaz bey ile görüşebilirsiniz. Köy hakkında bilgi almak için köy muhtarına başvurmak en iyi seçenek olabilir. Muhtar, köy hakkında en iyi bilgiye sahip olan kişidir. Muhtar, köyün tarihini, nüfusunu, ekonomik durumunu, yerel hizmetleri ve gelecekteki projeler gibi konularda size bilgi verecektir. Ayrıca, muhtar, köyde yaşayan insanların sorunlarını ve endişelerini dinleyen ve bu konularda çözüm üreten bir makamdır. Köyün yerel yönetiminde yer alan kişi olarak, muhtar köyün yerel yönetimine ilişkin bilgileri de verir. Köy muhtarına köy hakkında bilgi almak için başvurduğunuzda, muhtarın sizi dinlemekten ve size yardımcı olmaktan memnun olacağını unutmayın.

Gaziantep Araban Akkoç  Köyü Gençleri

Bu şirin köyün öne çıkan popüler gençleri.

  • Ali Yılmaz (Hacılonun Oğlu) Yeteneği: Çiftçilik
  • Veysel Gülten (Küçük Hacının Oğlu) Yeteneği: Tarım
  • Mustafa Koca (Vakkasi Mustafenin Oğlu) Yeteneği: Hayvancılık – Fıstık Bakımı
  • Ahmet Korkmaz ( Şıği Zenevenin Oğlu) Yeteneği: Bu adamda ne ararsan var elinden her iş gelir.
  • Eyüp Eryılmaz (Masti Osmenin Torunu) Yeteneği Sosyal medya platformlarını iyi bilen, içerik üretibilen köy halkı ile etkili iletişim kurabilen, yenilikçi ve profesyonel bir isim.
  • Hacı Yılmaz (Haci hasan hoca) Yeteneği: Çok güzel fıstık ağacı dibini eşer işinin ehlidir.
  • İbrahim Arslan (ive maççe) Yeteneği: Tarım ve hayvan besiciliğinde uzmandır.
  • Hüseyin Arslan ( Şıği Fotuşun oğlu)Yeteneği:  İyi keklik besler, köylüler kekliklerin güzel sesleri nedeniyle bu kuş türünü çok severler.

Gaziantep Araban Akkoç Köyün İleri Gelen Büyükleri

Köyün efsane büyükleri ve köyde söz sahibi olan köye önderlik edenler. Lakapları ile beraber aşağıda listelenmiştir.

  1. Şıhmehmet Yelmer / Şıği Hanin (ölüm Tarihi 2017)
  2. Hüseyin Yelmer / Husi Hanin
  3. Mustafa Korkmaz Muhtar / Mıstafe Zeneve
  4. İbrahim Yılmaz / Eski Muhtar  İrome başken
  5. Zahittin Koca / Eski Muhtar
  6. Memet Yıldrım / Mağmedi Vekli
  7. Şükürü Karakuş / Şukiri
  8. Vakkas Koca / Fakkazi Mıstafe (ölüm Tarihi ***)
  9. Hacı Ali Şahin / Hacessen (ölüm Tarihi ***)
  10. Şıho Yılmaz / Şıği Hoca
  11. Mulla Arslan / Mılla (ölüm Tarihi ***)
  12. Şıho Arslan / Şıği Fotüş (ölüm Tarihi ***)
  13. Hasan Yılmaz / Hasan Hoca (ölüm Tarihi ***)
  14. Haci Ali Yılmaz / Hacılo
  15. Hüseyin Korkmaz / Husi Kole
  16. Hasan Korkmaz / Hasani Şıği Dade (ölüm Tarihi ***)
  17. Dede Doğan / Dadi Hamme (ölüm Tarihi ***)
  18. Hüseyin Karakuş / Husi Ğalle (ölüm Tarihi 2021)
  19. Hacali Çakallı / Haceli Emıke (ölüm Tarihi ***)
  20. Hacı Gülten / Küçük Hacı
  21. Şıhmehmet Gülten / Şıği Şeyduş
  22. Mustafa Eryılmaz / Masti Osmen (ölüm Tarihi ***)
  23. Ahmet Özdemir / Ahmedi Maste (ölüm Tarihi 2021)
  24. Hasan Şahin / Hasani Aliko (ölüm Tarihi ***)
  25. Ahmet Koca / Hamatko
  26. Hasan Yıldız / Hasani Hanin (ölüm Tarihi ***)
  27. Hasan Yıldız / Hasani Keçe (ölüm Tarihi ***)
  28. Vakkas Eryılmaz / Fakkazi Osmen (ölüm Tarihi 2022)
  29. Hasan Eryılmaz / Hasani Osmen
  30. Ali  Özdemir / Mastıki Ali
  31. İbrahim Arslan / İve Maççe
  32. Elif Nergis / Ele Momme (ölüm Tarihi 2023)

Gaziantep Araban Akkoç Köyü Bir Başka Güzeldir

Köylerinde yaşayan insanlar güçlü bir dayanışma ve sevgi ilişkisi içinde yaşarlar. Köylüler arasındaki bu dayanışma, insanların birbirlerine yardım etmelerine ve birbirlerine destek olmalarına olanak tanır. Bu, köylüler için zorlu koşullar altında bile umutlu bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olur. Ayrıca, köylüler genellikle doğa ile çok yakından bağlantılıdır ve doğal ortamların güzelliklerini ve esintilerini içeren bir yaşam tarzına sahiptirler. Bu, köylüler için pozitif bir etki oluşturur.

Gaziantep Araban Akkoç Köyü Harita

Gaziantep Araban Akkoç köyünün google earth konumu aşağıdadır.

gaziante araban akkoc mendollu koyu uydu haritasi
Gaziantep /Araban / Akkoc/ Köyü
araban mendollu akkoc
araban mendollu akkoc

Gaziantep Araban Akkoç Köyü Önderleri

Aşağıda köyün önde gelen sözü geçen insanlarının fotoğraf galerisi bulunmaktadır. Resim galerisinde yer alan bazı isimler vefat etmiştir. Ebedi aleme göç eden büyüklere Allah‘tan rahmet hayatta olanlara ise hayırlı uzun ömürler diliyoruz.

Konu içerisinde kullanılan görsellerin kaynağı köyün resmi facebbok sayfasıdır.


Önerilen yazı: Gözyaşı ve Dua