Kırların en güzel süsleri olarak görülen papatyalar, aynı zamanda baharın habercisi olarak da kabul edilmektedir. Birçok farklı renkleri ile dikkat çeken papatyalar genellikle beyaz olanları yaygın olarak görülmektedir. Papatyalar, birçok farklı yerde ve çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.Papatya çiçeği özellikleri ve papatya çeşitleri nelerdir gibi sorulara cevap olacak yazımız ile papatyalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Papatyalar taç yaparken, bitki çayı olarak, vazolarda gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Mayıs ve Ağustos aylarından itibaren kırlarda görülmeye başlayan papatyalar aynı zamanda aşk fallarında da kullanılmaktadır.
Papatyaların birçok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ancak genellikle kır papatyaları tanınmaktadır. Baş kısmı küçük, beyaz ve sarı renkte olan kır papatyaları, oldukça zarif bir görüşme sahiptir. Yıllık otsu bitkilerden olan papatyalar, hoş kokusu ve ortama sıcaklık kazandıran görünümü nedeniyle de bahar ve yaz dönemlerde vazolarda yerini almaktadır.
Papatyalar, yüzyıllardır Romalılar, Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Papatya çiçeğinin özünde tanen ve glikozit maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle papatya çayının tüketilmesi, spazm çözmede, adet sancısının hafifletilmesinde etkilidir. Ancak Papatya çayı tüketirken dikkatli olunmalıdır. Çünkü yapılan araştırmalara göre bazı Papatya türleri ilaçlar ile etkileşime geçerek zehirlenmelere yol açmaktadır.
Ayrıca herkesin sevdiği bu muhteşem çiçek hakkında söylenmiş en güzel ve en anlamlı papatya sözlerine Papatya ile ilgili Sözler adresinden ulaşabilirsiniz.
Papatya Çiçeği Özellikleri – Papatyalar Hakkında Bilgi
Anavatanı Türkiye olarak bilinen papatya, mayıs ayından itibaren hazirana kadar çiçek açmaktadır. Ortalama 25 cm boya sahip olan papatyaların orta kısmında sarı bir kısım bulunmaktadır. Sarı yuvarlak çevresinde 12 – 20 adet beyaz renkte yapraklara sahiptir.
Bitkisel tedavi yöntemi için de kullanılan papatya, uçucu yağlar ve acı maddeler, fenolik bileşikler içermektedir. Papatyalar, yaygın olarak mısır, tahıl, patates tarlaları ve kırlarda, çayırlarda yetişmektedir.
Papatya Çeşitleri
Papatya çeşitleri sorulduğunda genellikle beyaz ve sarı papatyalar söylenmektedir. Ancak papatya çeşitleri oldukça farklı çeşitleri bulunmaktadır. Diğer papatya çeşitlerini;
- Kel Papatya,
- Köpek Papatyası,
- Alman Papatyası,
- Beyaz Papatya,
- Sarı Papatya,
- Çayır Papatyası,
- Dağ Papatyası,
- Büyük Papatya,
- Mayıs Papatyası,
- Yalancı Papatya
olarak sıralamak mümkündür.
Oldukça geniş bir familyaya sahip olan papatyalar, C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle papatya çeşitleri, kozmetik yapımında, sağlık ve gıda sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.
Papatya Çayı Faydaları
- Yara ve iltihapların hızlı iyileşmesini sağlar,
- Çeşitli alerjik sorunların giderilmesine etki eder,
- Astım,soğuk algınlığı,bronşit gibi solunum hastalıklarının zararlı etkilerini en aza indirir,
- Stresi azaltır ve sakinleştirir,
- Özellikle ülser ve gastrit gibi mide problemlerinin yanı sıra irritabl bağırsak sendromu,mide ağrısı ve gaz şikâyetlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur,
- Rahatlatıcı etkisi ile uyku problemlerini giderir(Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmasına göre),
- Kadınlar için hayli zor olan âdet sancılarını hafifletir.
Özellikle bal,nane ve anason ile kullanıldığında faydası kat ve kat artar.Araştırmalara göre papatya çayı bazı kanser türlerinin de vücutta çoğalmasını engeller.
Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta da şudur ki yapılan araştırmalara göre bazı papatya türleri ilaçlar ile etkileşime geçerek zehirlenmelere yol açmaktadır.Bunun için dikkatli kullanılması gereklidir.
Papatya Çayı Nasıl Yapılır?
Papatya çayı hazırlamak çok basittir ve iki şekilde yapılabilir.Ya halihazırda bulunan papatya bitkisi kullanılabilir ya da güvenilir bir markette hazır poşet satın alınarak hazırlanabilir.
Her iki şekilde de temin edilen papatya çiçeği çayı hazırlamak için, tek yapmanız gereken bir bardak kaynamış suyun içerisine birkaç dal papatya çiçeği atmak olacaktır.Bu işlemi yaptıktan sonra bardağın üzerini kapatın ve 10 dakika dinlendirdikten sonra isteğe göre sıcak veya ılık olarak için.
Öte yandan, tıbbi özelliklere sahip diğer bitkileri de çayınıza eklemek faydalı olabilir.Nane,rezene,bal ve anason çeşitli formlarda kullanıldığında faydasını arttıracak seçenekler olarak karşımıza çıkabilir.
Papatya Çiçeği Bakımı
Papatyalar doğada kendiliğinden çıkabilen çok yıllıklı ve ilkbaharda ortalarında çiçek açan bir bitkidir.Dayanıklı ve bakımı son derece basittir.
- Yapılması gereken ilk iş, bir saksıya dikilmiş papatyalarınızı yeterince ışık alan bir yere koyulduğundan emin olmaktır.Çünkü papatyaların günde en az 4 saat güneş ışığı ve yeterince oksijen alması gereklidir.Aynı zamanda dikilmiş papatyaların aralarında da boşluk bırakılması son derece önemlidir.Örneğin;bir pencere dibi veya balkon.
- Dikkate alınması gereken bir diğer faktör, ekildiği toprağın drenajıdır. Drenajı iyi olan bir toprak, suyun durgun kalmaması ve bitkinin olası bir çürümeye maruz kalmaması için önemlidir.Eğer böyle bir durum varsa toprağa en az 2 cm organik kompost(gübre) ekleyerek veya toprak çok killi ise biraz kum ekleyerek çözebilirsiniz.
- İki günde bir sulamak papatyalar için iyidir. Çünkü bu şekilde suyun durmaması veya bitkinin susaması sağlanmış olur.
- Son olarak,ölü çiçeklerin çıkarılmasını sağlayıp yeni çiçeklerin kolay bir şekilde bakımı sağlanabilir.
Ilıman iklimlerde yetişen papatya, özellikle Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. Bunun yanı sıra Doğu Avrupa, Küçük Asya, Yugoslavya, Belçika, Fransa, Almanya, Macaristan, Rusya, Çekoslovakya, Yunanistan’da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Hediye olarak da kişiler birbirine papatya çiçeği vermeyi tercih etmektedir. Papatya çiçeği, saflık, masumiyet ve temiz kalbin sembolü olarak sevdiklerinize hediye edebileceğiniz bir çiçektir.
Kaynakça:
- https://www.cocinafacil.com.mx/tips-de-cocina/es-bueno-tomar-te-de-manzanilla/
- https://www.tuasaude.com/es/beneficios-del-te-de-manzanilla/