Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Zeytinyağı Yapım Süreci

Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Zeytinyağı Yapım Süreci;  Zeytinyağı sağlıklı bir beslenme için son derece önemlidir. Yemeklerde ve salatalarda çok fazla kullanılan zeytinyağı aynı zamanda kozmetik alanında da vazgeçilmezler arasında bulunur. Oldukça iyi standartlarda üretilen bir zeytinyağının besleyicilik değeri yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda kalp ve damar sorunlarına da oldukça iyi gelir. Bu nedenle de zeytinyağı yapım süreci ve zeytinyağı nasıl yapılır konusu oldukça merak edilen konular arasındadır. Zeytinyağı üretilirken birçok zeytinler birçok aşamadan geçirilirler. Hem sağlıklı olması hem de lezzetli olabilmesi için zeytinyağının üretiminde mutlaka gereken teknolojilerin kullanılması gerekir.

Günümüzde zeytinyağı üretilirken zeytinler çeşitli makinelerden işlemden geçirilir. Böylece hem verimli bir üretim süreci aşaması sağlanır hem de istenilen sağlıklı zeytinyağını elde etme imkanı doğar. Her geçen gün yenilenen üretim teknolojileri sayesinde çok iyi standartlarda zeytinyağı üretilebilir.

Zeytinyağı Üretim Aşamaları

Zeytinyağı üretim aşamaları oldukça fazladır. Bu değerli yağı üretmek sanıldığı kadar kolay değil. Hem hasat dönemini beklemek hem de hasat sonrası işlemlerle istenilen kalitede yağ ortaya çıkarabilmek gerekir. Zeytinyağı nasıl yapılır sorusuna detaylı yanıt verebilmek için zeytinyağının yapım aşamalarından bahsetmek gerekir. Zeytinyağı üretiminde mutlaka şu aşamalardan geçilmektedir:

Zeytinlerin Hasat Edilmesi

Zeytinlerin hasat edilmesi zeytinyağı üretiminin ilk aşamasıdır. Ekim ve mart ayları arasında hasat edilmesi gereken zeytinlerin yeterli olgunluğa erişmiş olması büyük önem taşır. Zeytinler hasat edildikten sonra 24 saat içerisinde mutlaka yağ üretim aşamasına geçilmesi gerekir.

Dal ve Yaprakların Ayıklanması

Zeytinler toplanırken dal ve yaprak gibi çeşitli yabancı maddeler zeytin içerisine karışır. Bu maddelerin ayıklanması üretim sürecinin önemli bir aşamasıdır. Zeytinyağının kalitesini olumsuz bir şekilde etkilememesi için mutlaka önceden bu unsurların temizlenmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Hasat edilen zeytinler ilk olarak büker ismi verilen çukur bir bölüme boşaltılıyor. Sonra da elevatör ismi verilen taşıma bandı üzerine alınıyor. Buradan da fanların olduğu bölüme doğru gönderilir. Fanlar hava üfledikçe dal ve yapraklar ayrışmaya başlar.

Zeytinlerin Yıkanması

Zeytinlerin yıkanma aşaması da üretim sürecinin bir parçasıdır. Zeytinyağı içerisine toz ve çeşitli mikropların karışmaması için mutlaka yağ üretimi öncesinde zeytinlerin yıkanması gerekir. Yıkanma sonrasında ise yine zeytinler fanlar yardımı ile kurutulur ve sonrasında kırma ve ezme bölümüne aktarılır.

Kırma ve Ezme Aşaması

Temizleme sonrasında zeytinlerin kırıcı bölümünde kırılması gerekir. Zeytinler burada çekirdeklerinden ayrılmadan işleme girerler. Kırıcı bölümünde hem zeytinin kendisi hem de çekirdekleri kırılarak hamur haline gelir. Bu işlemin en önemli amacı da zeytinin içerisindeki yağın kolaylıkla çıkmasını sağlamaktır.

Yoğurma yani Malaksasyon Aşaması

Bu aşamada pelte haline gelen zeytinin 20- 40 dakika arasında malaksör ismi verilen makinelerde yoğrulması sağlanır. Bu yoğurma işlemi zeytinin sıcak sıkım mı yoksa soğuk sıkım mı olacağının belirlendiği aşamadır. Yoğurma sırasında makinelerin dışında sıcak suların dolaşımı sağlanır ve bu da zeytinin ısınmasını sağlar. Zeytin 27 derece kadar ısıtıldığında bu işlem soğuk sıkım işlemine girer. Eğer 27 dereceden daha da sıcak bir dereceye ulaşırsa sıcak sıkım gerçekleştirilmiş olur. Sıcak sıkım işleminde zeytin 35- 60 derece arasında ısıtılması gerçekleştirilir.

zeytinyagi yapimi

Ayrıştırma Aşaması

Zeytinyağı üretim akış şeması içerisinde ayrıştırma süreci oldukça önemlidir. Yoğurma işlemlerini tamamladıktan sonra zeytin hamuru pompa yardımı ile durulcutucu ismi verilen bir alana alınır. Bu sistem koni şeklindedir ve silindirik bir yapısı vardır. Burada yağ ve karasu prinadan ayrılır. Prina zeytinin posasıdır ve atık olarak değerlendirilir. Bu madde atılmaz sabun ve yakıt üretiminde yararlanılır. Zeytin hamuru yatay düzlemde dönmeye başladığında ise prina ismi verilen atıklar dışarıya atılır.

Santrifüjleme Aşaması

Zeytinyağı nasıl yapılır konusunda bir diğer aşama santrifüjleme aşamasıdır. Bu aşamada prinasından ayrılan yağ ve karasu pompa içerisinde ayırıcı bölümlere ulaştırılır. Burada hafif olan karasu ağır olan zeytinyağından ayrılır. Yağın içerisinde bulunan tortular da bu aşamada ayrıştırılır ve zeytinyağı üretiminin de son aşamasına geçilmesi sağlanır.

Filtreleme Aşaması

Filtreleme aşaması zeytinyağını elde etmek için gerçekleştirilen bir işlemdir. Zeytinyağı kağıt ya da pamuk filtreler yardımı ile tüm tortulardan arındırılmalıdır. Burada parlak bir görünüm halini de alır. Filtreleme işleminden geçmemiş ise filtresiz zeytinyağı olarak isimlendirilir.

Analiz ve Tadım Aşaması

Zeytinyağının analiz ve tadım aşaması da önemlidir. Üretim sonrasında kimyasal ve duyusal olarak mutlaka kontrolden geçirilmelidirler. Sonrasında ambalajlama sürecine geçilebilir.

1 Litre Zeytinyağı İçin Ne Kadar Zeytin Gerekir?

Zeytinyağı üretimi sırasında mutlaka zeytinin miktarına önem vermek gerekir. Son derece zahmetli bir süreci olduğu için zeytinyağı üretmek son derece zordur. Bu nedenle de zeytinyağı üreteceğiniz zaman elinizde oldukça fazla zeytinyağı olması gerekiyor. Birçok bölgede yetişen zeytinden yağ üretmek için zeytinin miktarı kadar cinsi de elde edilecek yağ miktarı üzerinde etkilidir.

1 litre zeytinyağı üretmek istiyorsanız mutlaka 5 kilo zeytine ihtiyacınız olacaktır. Elde etmek istediğiniz yağ miktarına oranla elinizde mutlaka yeterli miktarda zeytin olmalıdır. 1 kg zeytinden ne kadar zeytinyağı elde edilir sorusuna ise 200 ml şeklinde yanıt verilebilir.

 

Yorum yapın