Psikoloji nedir? Psikoloji, zihin ve davranış arasındaki bağlantıların incelenmesidir. Şu gibi sorulara yanıtlar sağlamaya çalışır: İnsanlar neden yaptıkları gibi davranırlar? İnsanları mutlu ya da mutsuz eden nedir? Zihin ve beyin arasındaki ilişkiler nelerdir? Pek çok uluslararası öğrenci merak edebilir: Neden psikoloji okuyorsunuz? Psikoloji pek çok ilginç soruya cevap vermenizi sağlar. Psikoloji okumak heyecan verici kariyer fırsatlarına yol açabilir. Şimdi gelin psikolojinin ilgi çekici alanına daha yakından bakalım.
Psikolojide Araştırma Alanları
“Psikoloji nedir?” Sorusuna cevap vermenin bir yolu yok. Alandaki ilgi çekici birçok konuyu tanıtmadan. Bu tür heyecan verici konular arasında önemli kriterler vardır. Öğrenme, hafıza, duyu, algı, duygu ve motivasyon, gelişim ve bozukluklar ve diğerleri yer alır. İnsan davranışıyla ilgili sorulacak ilginç bir soru varsa? Kesinlikle incelenmeye değer bir araştırma grubu vardır. Öyleyse, cevaplamak için: psikoloji nedir sorusunu yanıtlayalım. Psikoloji, zihnin belirli fonksiyonlarını incelemek için parçalayan geniş bir zihin dalıdır.
Deneysel ve Klinik Psikoloji
Uluslararası öğrenciler, ABD’de psikoloji çalışmalarına yönelik iki farklı yaklaşım olduğunun farkında olmalıdır. Bu iki yaklaşım tamamen farklı değildir, ancak önemli farklılıklar vardır. Deneysel psikoloji, insan aklı ve davranışları hakkında gerçekleri keşfetmek için araştırma ve deneylere vurgu yapar. Kontrollü deneyler yapmak için temel ve bilimsel yöntemler kullanılır. Verileri yorumlamak için istatistiklerin kullanımını anlamaları beklenecektir. İkinci yaklaşım olan klinik psikoloji de insan psikolojisini anlamaya çalışır. Ancak aynı zamanda insanlara psikolojik iyilik hallerinde yardımcı olmayı amaçlar. Bu yolu seçen öğrencilerden yine de zihni anlamaları beklenecek. Bir doktorun hasta ile nasıl etkileşimde bulunduğunu öğrenecekler. Benzer bir şekilde bireyler ile etkileşim kurmayı da öğrenecekler. Psikoloji alanında ki uzmanlar bazen danışmanlık, terapi ve hatta bazen reçeteli ilaçlar bile uygulamaktadır. Öğrencilerin psikoloji de ilgi alanlarının ne olduğuna karar verirken ! Bu iki ayrı yaklaşımı akıllarında tutmaları önemlidir.
Kariyer fırsatları
“Neden psikoloji okuyorsunuz?” . Bunu yapanlar için çok çeşitli kariyer fırsatlarının olması. Psikoloji ilgi duyanlar araştırmacı, öğretmen profesör olmak isteyebilir. İnsanlara yardım etmek isteyenler, akıl sağlığı tesislerinde danışman olabilir. Yada terapist veya personel olabilir. Psikoloji derecesi olanlar için başka uygulamalar da var. Örneğin adli psikologlar, hukuk sistemi içinde psikoloji ilkelerini uygularlar. Hakimler, avukatlar ve polis memurlarına tavsiyelerde bulunurlar. Endüstriyel psikologlar, işçi verimliliğini nasıl en üst düzeye çıkarmak için çalışırlar. İş arkadaşları arasında iyi ilişkileri nasıl sürdüreceklerini anlamak için işyerinde psikolojik ilkeler uygular.