Sinir Stres ve Kaygı Nedir?

Sinir Stres ve Kaygı Nedir? Günlük hayatta insanların sıklıkla duygu değişimlerini görmek mümkündür. Bazı duyguların insanları yönettiği de bir gerçektir. Olumsuz duygular arasında gösterilen ve insanlara fazlasıyla zarar veren sinir stres ve kaygılar çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Sinir Stres Kaygı Peki bu duygular anında insanlar ne yapmalı? Nasıl davranmalıdır? Aslında üçü de birbirinden farklı olup hepsi birbirini tamamlayan kavramlardır. Buna göre insanların çeşitli anlarda sakin kalmaları ya da yapmak istedikleri şeyleri en soğukkanlı biçimde yaparak bu duygulara yer vermemelidir. Ancak elimizde olmayan şeylere bağlı olarak da bu duyguların ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.

Örneğin sınava hazırlanan bir öğrencinin kazanmak istediği yeri kazanamamasını düşündüğünde ortaya çıkacak olan stres onu daha da kötüye yoracaktır. Ya da geçim kaynağı sorumluluğunu üstlenen bir kişinin bu anlamda çok iyi imkanlara sahip olmaması kendi içinde bir stres oluşturur. Bu gibi örnekler artırılacağı gibi insanlara göre de değişiklik göstermektedir.

Sinir Anlarında Ne Yapılmalıdır?

Sinir, insanların gereğinden fazla öfkeli oldukları zaman ortaya çıkan bir duygu karmaşasıdır. Bu anlamda sinirli insanlar genellikle o anlarda nasıl davranacağını bilmez ve ilk aklına gelen şeyi yapar. Deyimler arasında da yer alan öfkeyle oturan zararla kalkar deyimi de tam bu insanlara göredir. Çünkü düşünmeden ve mantık dışı hareket etmeye müsait olunan bu zamanlarda insanlar genellikle ne yaptıklarını, nasıl davrandıklarını bilmez. Peki bu durumlarda neler yapılabilir?

Çok klasik bir yöntem olacak fakat en etkili yöntemlerden biriside şudur. Her ne kadar sinirli olunursa olunsun o anda gözlerin 10 saniye kadar boyunca kapatılıp o ortamdan zihin olarak uzaklaşılması kişiyi büyük oranda yatıştıracaktır. Böylelikle kişi daha mantıklı düşünecek olup gerek karşısındaki kişiye gerekse de kendisine herhangi bir zarara vermeden durumu aşacaktır.

Stres İçin Ne Yapılmalıdır?

Stres; insanları gerçek anlamda bir anda yaşlandıran, içini sıkan ve fazlasıyla insanlara zarar vermekte olan bir duygu olarak karşımıza çıkar. Strese neden olan birçok konu vardır. Bu konular arasında bahsettiğimiz gibi sınav kaynaklı olarak stres, iş yaşamından ya da arkadaş yaşamından kaynaklı stres veya aile içi stres vs. durumları olabilir. Konu her ne olursa olsun insanların olaylara her zaman için iyimser ve pozitif bakıl açısı ile bakmaları gerekmektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde insanlar sürekli olarak çaba göstermeleri, yeni arayışlar içine girmeleri ve elinden geleninin fazlasını yapmaları gerekmektedir.

Böyle olunca insanlar iç huzuru da yakalamış olur. Çalışıp, çabalayıp Allah’a tevekkül eden kişilerin daha az strese sahip olur hatta hiç strese bile girmeyerek işlerini en iyi biçimde avantajlı bir şekilde sürdürebilir. (Kişisel Gelişim Zirvesi Nedir)

Kaygı Durumu

Sinir Stres Kaygı ; Kaygı da stresin bir diğer yüzü gibi düşünülebilir. Çünkü stres kaygıyı tamamlayan bir kavramdır. Buna göre kaygıyı, insanların sürekli olarak olumsuz biçimde düşündüğü, her şeyi olumsuza çevirdiği bir kavram olarak da tanımlayabiliriz. Peki kaygı durumlarında neler yapılabilir? Nasıl davranılması gereklidir?

Kaygı durumlarında da tıpkı stres durumlarında olduğu gibi insanların pozitif olarak, iyimser biçimde düşünmesi gereklidir. Bir öğrenci sınavı nasıl kazanacağım yerine sınavı kesinlikle kazanacağım demeli ve çalışmalarını hiçbir etki altına girmeden devam ettirmelidir. Aynı şekilde iş sorunu yaşayan kişilerin de arayışlarına devam etmeleri farklı platformları deneyerek sürekli üretken bir yapıda olmaları gerekmektedir. Böylesi durumlarda en iyi yapılacak şeylerin bunlar olduğunun bilinci ile hareket edilmelidir.

Sinir Stres ve Kaygı insanları ciddi anlamda etkileyen en olumsuz üç kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar kendilerine zarar vermemek ve çevresindeki kişileri de etkilememek için gerekirse uzman kişilerle görüşmelidir. Sorunlarını tüm detayları ile dile getirmelidirler.(Stres ve kaygı Nasıl Bir His)

Çünkü diğer türlü gerçek anlamda insanlar ne yaptıklarını bilmez, kendilerini sürekli olarak olumsuzluk ile kapatırlar. Dolayısıyla yaptıkları hiçbir işten verim de alamazlar.