Polivinil Klorür, vinil klorürden yapılmış kimyasal bir bileşiktir. Plastik, reçine ve vinil ürünlerin üretiminde kullanılır. Bu yazımızda Polivinil Klorürün kısaltmasını, nerede kullanılacağını, özelliklerini ve kimin icat ettiğini anlatacağız.
Polivinil Klorür Kısaltması
Polivinil klorürün kısaltması PVC‘dir ve kimyasal formül H2C=CH-CHCl-‘dir. Polivinil klorür, birçok farklı endüstride kullanılan bir plastik türüdür. 100 yılı aşkın bir süredir var ve bugün hala kullanılıyor. Polivinil Klorür, birçok farklı uygulamada kullanılan bir plastik türüdür. Genellikle PVC olarak kısaltılır. Birçok farklı özelliği vardır ve çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bu, çok yönlülüğü, düşük maliyeti ve kullanım kolaylığı ile ilişkilendirilebilir. İnşaat, otomotiv endüstrisi, ambalaj endüstrisi vb. dahil olmak üzere onlarca farklı sektörde bulunabilir.
Polivinil Klorür Kim Buldu
Polivinil Klorür Nerede Kullanılır
Polivinil Klorür veya PVC, 1900’lerin başında icat edilen bir plastik türüdür. İnşaat, sıhhi tesisat ve daha pek çok alanda kullanılabilen çok yönlü bir malzemedir. PVC esnek ve dayanıklıdır, bu da onu borularda kullanım için iyi bir seçenek haline getirir. Ayrıca su basıncından gelen darbelere karşı dayanıklıdır ve diğer malzemelere karşı kayarken düşük sürtünmeye sahiptir. 1900’lerin başında, Dr. Hermann Schleich, üretmenin kauçuktan daha ucuz olacağını düşündüğü için kauçuğun yerine polivinil klorürü geliştirdi. Üretim maliyeti konusunda yanılıyordu ama malzeme olarak çok yönlülüğü konusunda haklıydı. Polivinil Klorür, PVC olarak kısaltılır. En yaygın olarak borular, ambalaj malzemeleri ve vinil plaklar yapmak için kullanılır. Polivinil Klorür, 100 yılı aşkın bir süredir var olan ve bugün hala kullanılmakta olan bir plastik türüdür.
Polivinil Klorür Özellikleri
PVC, II. Dünya Savaşı sırasında kauçuk kıtlığı sorununa çözüm arayan Henri Victor Regnault adlı Hollandalı bir kimyager tarafından icat edildi. Polivinil Klorür, polivinil alkol ve klorun birleştirilmesiyle oluşturulan bir plastik türüdür. Birçok üründe bulunabilir ancak en çok plastik boru imalatında kullanılır. Polivinil klorür, çeşitli ürünlerin imalatında kullanılması arzu edilen birçok özelliğe sahip olduğu için popüler hale geldi. Bu özelliklerden bazıları, düşük maliyetli, iyi kimyasal dirence ve yüksek çekme mukavemetine sahip olmasıdır. PVC Polivinil Klorür ortalama 7 sefer geri dönüşebilir ve ömrü yaklaşık 140 senedir. Uluslararası geri dönüşüm kodu “3” üç olarak belirtilmiştir.
Polivinil Klorür Nedir? kısaltılmış olarak PVC ismini alır. Kullanım alanı devasa büyüklükte olan bir plastik polimerdir. PVC’nin katı formu inşaat ve yapı sektörlerinde kapı ve pencere profilleri için kullanılır. Dayanıklılık özelliği sayesinde yapı sektörünün vazgeçilmez ürünü haline gelmiştir ve bu alanlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Kimyasal endüstrisinde polivinil klorür önemli bir yer tutar bu madde bir plastik polimer türüdür. İki çeşit forma sahip olan polivinil klorür esnek ve katı olabilmektedir. İki çeşit forma sahip olan polivinil klorür esnek ve katı olabilmektedir.
Polietilen, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termo plastiktir.
Etilen molekülü C2H4 , aslında çift bağ ile bağlanmış iki CH2’den oluşur. (CH2=CH2)
Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalar, tekstil yiyecek paketleme termo plastik bir polimerdir.
Üçüncü sırada yaygın kullanıma sahip plastik hammadde özelliği taşımaktadır. Polivinil klorürün elde edilişi vinil klorür monomer ile olmaktadır. Polivinil klorürün kısa adı ise PVC’dir. Ucuz olması ve teknik açıdan sağladığı kolaylıklar sebebiyle yapı sektöründe çeşitli alanlar için kullanılmaktadır. Kauçuğun kullanıldığı pek çok uygulamada kullanılabilmektedir. Polivinil klorür, demir, ahşap ve bakır ürünlerinin yerine kullanılabilmektedir.
Polivinil Klorür özelliklerinden bazılarını sıralayalım.
- Kolay işlenebilmesi
- Isıya dayanıklılığı
- Suya dayanıklılığı
- Geri dönüşüm fırsatı
- Düşük maliyetli olması
- Uzun ömürlü olması
- Esneklik ve sağlamlık yer almaktadır.
Polivinil Klorür Nerelerde Kullanılır?
Polivinil klorür kullanım alanları
- Levha
- Sert film
- Yer döşemeleri
- Boru bağlantı parçaları
- Su boruları
- Cephe kaplama
- Sanayi ve bahçe hortumları
- Kablo kanalları
- Pvc Pencere profilleri
- Pvc Kapı profilleri
- Suni deri tabakası
- Oyuncaklar
- Kumaş Kaplama
- Ayakkabı
- Gıda Ambalajları
- Duş Perdesi
- Yağmurluklar
- Döşemecilik Malzemeleri
Yandığında hidroklorik asit oluşan bir madde olup, giysi ve mobilyaların yapımlarında da kullanılmaktadır. İçerisinde plastikleştiriciler eklenerek esnek bir madde haline getirilir. Böylece farklı alanlarda polivinil klorür kullanmak mümkün olmaktadır.
Kimyasal endüstrisinde önemli yeri olan polivinil klorür aynı zamanda geniş kullanım alanlarına kapı açmaktadır. Polivinil klorürün elde edilişi vinil klorür monomer ile olmaktadır. Polivinil klorürün kısa adı ise PVC’dir. Ucuz olması ve teknik açıdan sağladığı kolaylıklar sebebiyle yapı sektöründe çeşitli alanlar için kullanılmaktadır.
Polivinil Klorürün Avantajları Nelerdir?
- Polivinil Klorür hazır ve nispeten ucuzdur.
- Polivinil Klorür çok yoğun ve dolayısıyla çok serttir ve diğer plastiklere göre çok iyi deformasyona karşı direnç gösterir.
- Polivinil Klorürün çok iyi gerilme kuvveti vardır .
- Polivinil Klorür, kimyasallara ve alkalilere çok dayanıklıdır.
Polivinil Klorürün Dezavantajları Nelerdir?
- Polivinil Klorür çok düşük ısı stabilitesine sahiptir. Bu nedenle malzemeyi daha yüksek sıcaklıklarda stabilize eden katkı maddeleri üretim sırasında malzemeye eklenir.
- Polivinil Klorür eritildiğinde ve / veya yangına maruz kaldığında zehirli dumanlar yayar.
- Bazı eksiklikler olsa da, Polivinil Klorür genel olarak harika bir malzemedir. İnşaat işleri için özellikle yararlı kılan eşsiz niteliklere sahiptir.
“Polivinil Klorür” üzerine bir yorum